ADDITIVE

 

ADDITIVE

امروزه با پیشرفت علم، مکمل‌های مختلفی برای افزودن به پیشرانه، سوخت، روغن موتور و… وجود دارد که هدف اصلی همه این افزودنی‌ها و مکمل‌ها، بالا بردن راندمان پیشرانه و افزایش طول عمر آن است. می توان گفت مکمل روغن موتور به نوعی یک ترکیب شیمیایی است که باعث افزایش قدرت روانکاری روغن موتور در کل سیستم (موتور) می شود. بسته به نوع موتور مکمل روغن موتور متفاوت است برای مثال در خودروهای دیزلی از یک نوع و در خودروهای بنزینی از نوع دیگر مکمل روغن موتور استفاده می شود. در مكمل‌هاي روغن موتور از نانو ذرات با پايه كربن در اندازه‌هاي 4-6 نانومتر استفاده شده است. اين ذرات زمان ماندگاري روغن بر سطوح فلزي را افزايش داده و حرارت را از سطوح گرفته و به روغن انتقال مي‌دهند. همچنين از به وجود آمدن نقاط داغ جلوگيري كرده و به دليل دارا بودن شكل كروي اين ذرات با قرار گرفتن بين سطوح اصطكاك لغزشي را به غلطشي تبديل كرده و نيروي مقاوم سايشي بين سطوح را به شدت كاهش داده و از ضعيف شدن رينگ و پيستون و گشاد شدن سيلندر و لاغر شدن ميل‌لنگ و از ياتاقان زدن نيز جلوگيري مي‌كند.

Afton Industrial Additives HERO

لزوم استفاده از مکمل روغن موتور برای بهبود عملکرد موتور به خصوص موتورهای مدرن با احتراق داخلی کاملا ضروری است. بدون مکمل روغن موتور امکان آلودگی روغن موتور، شکست ساختار شیمیایی روغن موتور، نشت روغن موتور به خارج و عدم محافظت از موتور در دماهای بالا وجود دارد. همچنین گونه ای دیگر از مکمل های روغن وجود دارد که مخصوص روغن گیربکس دستی، روغن گیربکس اتوماتیک و روغن هیدرولیک است که وظیفه بهبود عملکرد روغن را دارد.

برخی از روغن های موتورمونو گرید یا مالتی گرید در فصل گرم و در دمای بالا قدرت چسبندگی یا ویسکوزیته خود را از دست می دهند و به دلیل کامل نبودن ویسکوزیته وافت پارامترهای اصلی روغن موتور از مکمل روغن استفاده می گردد .مکمل های روغن غلیظ بوده و روغن موتور را سفت تر می کنند و همچنین از نظر مواد افزودنی به نحوی فرموله می شوند که بتوانند کمبود های روغن موتور و تاثیرات آن را بهینه نماید .

برخی از مزایای استفاده از مکمل روغن عبارتند از :

۱- پیشگیری از اکسیداسیون روغن .
۲- پیشگیری از تشکیل رسوبات سخت در طول رانندگی( توقف یا حرکت ).
۳- پیشگیری در برابر زنگ زدگی و خوردگی.
۴- افزایش قدرت و عملکرد روغن موتور .
۵- کاهش خروجی های اگزوز .
۶- استارت سریع و آسان موتور .
۷- کاهش مصرف روغن سوخت .

انواع مکمل های روغن موتور:

مکمل کنترل کننده ساختار شیمیایی:

  1. مکمل های تمیز کننده که تاریخ تولید آن به سال 1930 بر می گردد برای تمیز نگه داشتن و از بین بردن ناخالصی های روغن موتور استفاده می شود. این آلودگی ها ممکن است به خاطر تشکیل رسوب بر روی قطعات اصلی موتور باشد. سولفونات منیزیم از جمله از این مواد تمیز کننده است.
  2. مکمل مخصوص جلوگیری از خورردگی و زنگ زدگی که باعث تاخیر در اکسید شدن سطح فلز داخل موتور می شود.
  3. مکمل ضد اکسید شدن روغن موتور که اکسید شدن روغن موتور را به تاخیر می اندازد. آمین اورگانیک و فنول ها از جمله مواد تشکیل دهنده این نوع مکمل روغن موتور هستند.
  4. مکمل Metal deactivators که با ایجاد یک فیلم از روغن بر روی قطعات فلزی مانع از تشکیل رسوب بر آن میشود.

مکمل گرانروی یا ویسکوزیته:

  1. کاهش دهنده اصطکاک که مانع از خوردگی قسمت های فلزی در تماس بایکدیگر می شود. مولیبدن دی‌سولفید مورد استفاده در این نوع مکمل علاوه بر کاهش اصطکاک موجب کاهش مصرف سوخت به میزان قابل توجهی می شود.
  2. مکمل کنترل کننده فشار که در فشارهای بالا داخل موتور از برخورد قطعات فلزی باهم جلوگیری می کند.
  3. مکمل ضد خوردگی که با تشکیل فیلم محافظ اطراف قطعه فلزی مانع از تماس قطعه های فلزی باهم می شود.

مکمل کنترل کننده آلودگی:

1. مکمل پراکنده کننده Dispersants که به موجب آن باعث جلوگیری از گرفتگی و انعقاد روغن موتور می شود.
2. مکمل جلوگیری از تولید کف  defoamants که مانع از تشکیل کف و حباب در روغن موتور می شود این تشکیل کف و حباب باعث کاهش قدرت روانکاری و در نتیجه موجب خوردگی می شود.
3. مکمل ضد بخار که مانع از تشکیل بخار درموتور می شود.

مکمل‌هایی است که برای افزودن به روغن موتور به منظور افزایش سطح کیفی آن استفاده می‌شود و یا افزودنی‌هایی که کمک به ترمیم سطوح فلزی قسمت‌هایی مثل گیربکس، دیفرانسیل، جداره سیلندر‌ها و… می‌کند عبارتند از:

روغن فلاشینگ:

در کف کارتل موتور و حتی مجاری مختلف عبور روغن، در دراز‌مدت لجن‌هایی تشکیل می‌شود که در روند روانکاری پیشرانه اثر منفی گذاشته و همچنین کیفیت روغن موجود را نیز به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهند. روغن‌های فلاشینگ برای جمع‌آوری و خارج‌کردن این لجن‌ها کاربرد دارند که در مدل‌های مختلفی دیده می‌شوند. برای مثال بعضی از این روغن‌ها به عنوان افزودنی به روغن اصلی هستند که برای مدت چند دقیقه درون موتور باید حضور داشته باشند، بعضی کاملا به عنوان روغن اصلی جایگزین می‌شوند و بعد از مدت کوتاهی باید تعویض شده و روغن موتور درون پیشرانه ریخته شود و نوعی دیگر نیز به عنوان افزودنی به روغن موتور اضافه می‌شوند و بعد از کیلومتر مشخصی باید اقدام به تعویض روغن کرد.

مکمل‌های ترمیمی

گاهی مواقع در اثر روانکاری نامناسب بخش‌هایی مثل دیفرانسیل، گیربکس و موتور، روی اجزای آنها خط و خش‌هایی به وجود می‌آید که مشکلاتی مثل ایجاد سر و صدا، کاهش راندمان کاری و… ایجاد می‌کنند. اگر این خطوط چندان عمیق نباشند می‌توان با افزودنی‌هایی که به روانکار اضافه می‌شود، آنها را ترمیم کرده و از گسترش آنها نیز جلوگیری کرد. این افزودنی‌ها بر اساس تکنولوژی و علم نانو ساخته می‌شوند که اساس کاری آنها نیز ایجاد لایه بسیار نازکی از جنس سرامیک ‌روی جداره‌هاست تا هم خط و خش‌های ایجاد شده ترمیم شوند و هم پایداری و مقاومت سطوح کاری افزایش پیدا کند.

عملکرد مکمل روغن موتور در شکل زیر نشان داده شده است: مولکول های مکمل پراکنده کننده به سطح آلودگی چسبیده و اجازه رسوب و تراکم این آلودگی ها را روی سطوح داخلی موتور نخواهد داد.

مکمل های افزودنی روغن موتور

نحوه استفاده از مکمل روغن :

مدتی موتور خودرو را روشن نگه دارید تا کمی گرم شود ، سپس خودرو را خاموش کنید . در صورتی که روغن خودرو شما از حد مجاز بیشتر نشود می توانید کل مکمل را به روغن موتور اضافه کنید. بلافاصله می توانید خودرو را روشن نمونده و صبر کنید تا مجدد موتور خودرو گرم شود و مکمل با روغن قبلی  مخلوط شود، بهترین زمان اضافه کردن مکمل سوخت در زمان  تعویض روغن می باشد در این صورت از مسئول فنی تعویض روغنی بخواهید به اندازه حجم مکمل، روغن کمتر داخل موتور اضافه کند تا پس از اضافه کردن  مکمل روغن با خطا مواجه نشوید.

آیا استفاده از مکمل روغن موتور ضروری است؟

این موضوع  که آیا نیاز به استفاده  از مکمل ها  هست یا خیر شاید یکی از موارد مهم مورد بحث متخصصان در زمینه خودرو باشد. این که آیا خودرو شما نیاز به مکمل روغن موتور و یا هر گونه مکمل دیگری مانند مکمل روغن گیربکس و یا هیدرولیک دارد مربوط به انتظار و نوع استفاده شما  از خودرو می باشد اگر شما بیش از یک استفاده عادی از خودروی خود، کار می کشید ،در ترافیک می مانید، در سفر با شرایط سخت می روید یا اگر یک برنامه بلند مدت برای استفاده از خودرو خود دارید پس بهتر است از مکمل ها استفاده کنید. 

چند نکته در مورد مکمل های روغن موتور:

شرکت ادینول آلمان و تاپ وان امریکا با اضافه کردن مکمل های ویژه به محصولات خود تمام نیاز موتور خودرو شما از یک روانکار قوی را برآورده کرده اند بنابراین نیازی به افزودن مکمل روغن موتور نیست.

قبل از انتخاب و خرید مکمل روغن موتور از ویژگی ها و کارایی روغن موتور خودرو خود آگاهی کامل داشته باشید زیرا بعضی از شرکت ها بر روی بطری محصولات خود عبارت Do not add additive یعنی به آن مکمل اضافه نکنید را درج کرده اند زیرا ممکن است ساختار شیمیایی مکمل های موجود در روغن موتور با ساختار شیمیایی مکمل روغن موتور باهم فرق داشته باشد و در نتیجه موجوب کاهش کارایی روغن موتور شود.

برخی از مکمل روغن های موجود اثر درمانی کوتاه مدت دارند و به هیچ عنوان نقص و عیب پیش آمده را به طور کامل رفع نخواهند کرد برای مثال ممکن است گیربکس دستی خودرو شما هنگام تعویض چرخ دندها تولید صدای زوزه مانند کند که می توانید با اضافه کردن مکمل زوزه گیرگیربکس این مشکل را بطرف کنید ولی در نهایت بهتر است برای جلوگیری از هرگونه آسیب جدی به گیربکس به یک مکانیک مجرب مراجه کنید.

اگر احساس کردید که سطح روغن موتور خودرو شما به میزان قابل توجه ای کاهش یافته است که این امر می تواند به خاطر نشتی روغن موتوراز اورینگ ها به داخل محفظه احتراق و سوختن روغن موتور باشد، مکمل جلوگیری از نشت روغن شاید بتواند تا حد زیادی چاره کار باشد.

اگر شما از روغن موتور نه چندان مرغوب و یا مینرال استفاده می کنید بهتر است برای بالا بردن بازده کارایی روغن موتور خودرو خود و افزایش قدرت روانکاریی روغن موتور از برخی از مکمل های روغن موتور استاندارد استفاده کنید.

انواع دیگری از مکمل های افزودنی عبارتند از:

1.افزودنی های سوخت خودرو یا FUEL ADDITIVE

2.افزودنی هایی که به روغن موتور خودرو اضافه میشود یا OIL ADDITIVE

3.روغن ترمز

4.افزودنی هایی به نام High Mileage

5.افزودنی های چندمنظوره

6.روغن موتور

انواع مواد افزودنی سوخت

یکی از دلایل سردرگمی در مورد انتخاب مواد افزودنی سوختی، ناشی از پارامترهای مختلف و ترکیبات محصولات موجود است. انواع مختلفی از افزودنی های سوخت وجود دارد و همه ی آنها برای شما شاید مناسب نباشد همچنین مکمل های سوخت داروهای معجزه آسایی نیستند که با یک بار استفاده تمامی نیازهای شما را پوشش دهند.هر یک از مواد افزودنی هدف از رفع نقصی خاص را دارند.در اینجا چند مورد از انواع رایج مواد افزودنی سوخت وجود دارد:

تثبیت کننده های سوخت(Fuel stabilizers):

این مکمل سوخت به منظور حفظ و احیای سیستم سوخت طراحی شده است برای حفظ کارایی سیستم سوخت رسانی و خارج کردن رطوبت و خوردگی از این سیستم می باشد. به طور کلی با مصرف این نوع مکمل فشار بنزین در پشت انژکتور ها بهبود می یابد.

تقویت کننده های اکتان(Octane boosters):

این نوع مکمل سوخت برای افزایش درجه اکتان سوخت طراحی شده اند. آنها شامل یک روان کننده برای حفاظت از سایش قطعات داخل موتور اتومبیل (جایگزین سرب) نیز می باشند که برای محیط زیست زیانی ندارند.این مکمل ها به بهسوزی سوخت و افزایش راندمان آن کمک می کند .

پاک کننده های انژکتور شوی(Fuel injector cleaners) :

این مکمل سوخت برای محافظت از انژکتورهای سوخت از خواص لایه ای اتانول تولید شده اند.در زمان گرفتگی سوزن های انژکتور سوخت رسانی دچار ضعف و احتراق ناقص صورت می گیرد در آب و هوای سرد و شتابهای لحظه ایی این مشکل به وضوح دیده می شود با مصرف مکمل های انژکتور شوی در هر 5 هزار کیلومتر سوزن های انژکتور تمیز شده و پاشش مناسب خواهد داشت .

ضد یخ گازوئیل (Anti-gel diesel additive):

ترکیبات سوخت گازوییل شامل مقداری پارافین می باشد که با کاهش دما به صورت جامد یا ژله ایی در سیستم سوخت رسانی یا فیلتر سوخت با قی می ماند و مانع از گردش سوخت می شود برای جلو گیری از این مشکل میتوان برای خودرو های دیزلی از ضد یخ گازوییل استفاده نمود.

با توجه به متن فوق و انتخاب یک مکمل سوخت با کیفیت میتوانید هزینه های خود را کاهش دهید.اگر به سوخت با کیفیت مناسب دسترسی ندارید میتوانید از مکمل سوخت یا اکتان بوستر استفاده کنید یا اگر کیلومتر های زیادی با خودرو خود رانده اید و فکر می کنید کمی بد روشن می شود یا شتاب کافی را ندارد حتما از مکمل انژکتور شوی استفاده کنید تا به مرور زمان از فرسودگی موتور خودرو رهایی یابید.

 

 

 

برخی از همکارهای خارجی ما در تامین مکمل های روغن ADDITIVE

© تمامی حقوق برای سالینا قطعه محفوظ است.

Please publish modules in offcanvas position.